Europa voorop?

Zoals al eerder besproken heeft het westen een belangrijke rol in het wereld voedselvraagstuk. Europa of eigenlijk de Europese Unie speelt daarin ook een rol. Binnen de Europese Unie is er een landbouwbeleid. In dit beleid staat hoe landen binnen de unie met landbouw en de markt om moeten gaan.

Het Europese landbouwbeleid bestaat uit: (Euroopa-nu, 2015)

- het regelen van de markt voor agrarische producten. De Europese Unie heeft voor elke groep producten (zoals voor granen, bloemen en planten, rundvlees, etc.) een organisatie opgezet die de prijzen vaststelt, bepaalt hoeveel er geproduceerd mag worden, en regels voor handel maakt. Het is de bedoeling dat de prijzen steeds dichter bij die van de vrije markt komen te liggen, en er niet te veel wordt geproduceerd. Derdewereldlanden krijgen eerlijker kansen om hun producten in Europa te verkopen. Boeren in Europa waren lange tijd ook verplicht een deel van hun land braak te laten liggen, maar deze regel is in 2008 afgeschaft vanwege dreigende voedseltekorten.

- het bewaken van de voedselveiligheid.

- het garanderen van een hoge kwaliteit. Het gaat vooral om het beschermen van unieke producten die uit een bepaalde streek komen of op een bepaalde manier geproduceerd worden. Ham mag bijvoorbeeld alleen Parmaham heten als die uit de Italiaanse regio rond Parma komt. Een Franse boer mag zijn kaas niet als Edammer kaas verkopen.

- plattelandsontwikkeling en zorg voor het milieu. Boeren krijgen aanvullende steun als ze minder dieren per hectare houden, meer groen aanleggen, en proberen de omgeving en het aanzien van het platteland te verzorgen. In combinatie met meer aandacht voor kwaliteit moet het welzijn van de dieren verbeteren.

- een bedrijfstoeslag voor boeren. Een agrarisch bedrijf krijgt jaarlijks geld van de Europese Unie wanneer het bijdraagt aan milieubescherming, dierenwelzijn en duurzaamheid.

De EU wil er voor zorgen dat iedereen de zelfde kansen heeft om zo de prijs van voedsel in arme landen te verlagen. Daarnaast wil de EU ook de eigen boeren beschermen en zorgen dat zij voldoende betaald krijgen. Het geven van subsidies kan net zoals voedselhulp ervoor zorgen dan de prijzen op de wereldmarkt hoger worden. 

Opdracht 9

 Leg uit op welke manier het geven van subsidies het zelfde effect kan hebben als het weggeven van voedsel aan arme landen.

 

 

(Wikimedia, Z.d.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb